Danes je 28.5.2020

Input:

Aktualno pojasnilo FURS - Odbitek DDV od stroškov pogostitve v okviru seminarja

17.3.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.03.1.1 Aktualno pojasnilo FURS – Odbitek DDV od stroškov pogostitve v okviru seminarja

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Storitve izobraževanja, ki jih davčni zavezanec potrebuje za opravljanje svoje obdavčene dejavnosti in ima tako pravico, da od teh storitev odbije DDV, velikokrat zajemajo tudi storitve pogostitve. Običajno izvajalec že v splošnih pogojih in v ponudbi navaja, da cena izobraževanja zajema tudi vmesno pogostitev (cena je enotna). Glede na to, da je odbitek v zvezi s stroški prehrane in pijače skladno s 66. členom ZDDV-1 omejen, smo davčnemu organu zastavili vprašanje, ali lahko prejemnik storitve izobraževanja DDV odbije v celoti ali pa mora delež, ki se nanaša na pogostitev umetno izločevati.

Davčni organ nam je v odgovoru št. 0920-13019/2019-6 z dne 13. 2. 2020 pojasnil, da če prejeta storitev strokovnega izobraževanja, ki zajema tudi vmesno pogostitev, predstavlja enotno opravljeno storitev (storitev izobraževanja ni mogoče koristiti brez pogostitve - predstavlja nedeljivo celoto) in je ta enotno zaračunana (delitev bi bila umetna) ter je ta storitev nujno potrebna pri opravljanju zavezančeve obdavčene dejavnosti, lahko zavezanec upošteva odbitek DDV v celoti.

Številka: 0920-13019/2019-6

Datum: 13. 02. 2020

Pojasnilo - Odbitek DDV za storitev izobraževanja, ki vključuje storitev pogostitve

V prejetem dopisu navajate primer slovenskega davčnega zavezanca, identificiranega za namene DDV v Sloveniji, ki od drugega slovenskega davčnega zavezanca, prav tako identificiranega za namene DDV v Sloveniji, prejme storitev strokovnega izobraževanja z obračunanim 22 % DDV in si DDV po tem računu odbije, ker storitve izobraževanja nujno potrebuje za opravljanje svoje obdavčene dejavnosti. Pojasnjujete, da ima izvajalec izobraževanja v splošnih pogojih in v ponudbi navedeno,