Danes je 21.5.2022

Input:

DDV dileme 3/2022

8.3.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

Zapis celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko prenesete tukaj

Blago prodajamo na daljavo končnim kupcem v EU (OSS), pri tem zaračunamo stroške priprave/pošiljanja. Ali se v posebnem obračunu DDV ta dobava poroča pod dobavo blaga ali storitev? Ali jo z vidika poročanja in obdavčitve obravnavamo kot enotno dobavo?

Po mnenju davčnega organa se pri prodaji blaga na daljavo prevoz tega blaga obravnava kot pomožna transakcija. Ob tem stališču lahko le predvidevam, da prevoz blaga v teh primerih nosi usodo blaga in se posledično tako tudi poroča v kvartalno poročilo VEM. Podrobnejša pojasnila s strani FURS še čakam.

Ali je pravilno, da v skladu s 16. členom ZDDV-1 RTV storitev, ki je sicer oproščena plačila DDV po 42. členu ZDDV-1 prefakturiramo najemojemalcu, obdavčeno z 22 % DDV, saj ne izpolnjujemo pogoja po 42. členu in delujemo v svojem imenu?

Za tovrstne odgovore bi morala opraviti malo več raziskave. Če na hitro 16. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 primerjam s q. točko prvega odstavka 132. člena Direktive o DDV, potem se z vami lahko strinjam. Ni pa to nasvet, saj bi morala prebrati tudi obstoječo sodno prakso.

OSS – prodaja blaga na daljavo kupcu na Hrvaškem preko spletne strani. Na računu končnemu kupcu iz Hrvaške izkazujemo 25 % DDV (OSS ureditev). Znesek DDV obračunamo tudi na dostavo, ki nam jo vrši GLS na Hrvaškem. Pri tem izstavi račun brez obračunanega DDV – dva davčna zavezanca iz EU). Ali smo dolžni obračunavati 25 % DDV kupcu za storitev prevoza ali je lahko storitev oproščena plačila DDV fizični osebi na Hrvaškem?

Po mnenju davčnega organa se pri prodaji blaga na daljavo prevoz tega blaga obravnava kot pomožna transakcija. Ob tem stališču lahko le predvidevam, da prevoz blaga v teh primerih nosi