Danes je 10.7.2020

Input:

DDV implikacije dobave in montaže svetlobnikov na Hrvaškem

31.5.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.14 DDV implikacije dobave in montaže svetlobnikov na Hrvaškem

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Smo d.o.o. s slovensko ID za DDV. Slovenskemu kupcu s hrvaško ID za DDV bomo zaračunali dobavo in montažo svetlobnikov na nepremičnini na Hrvaškem. Svetlobniki so naši proizvodi, montažo pa bo izvajal naš zunanji montažer, ki nam bo to storitev tudi zaračunal (ima samo slovenski ID za DDV). Kupec s hrvaškim ID se bo samoobdavčil na Hrvaškem. Mi mu bomo izdali račun brez DDV. Zanima me, kakšno klavzulo navesti in ali je treba ta račun zavesti v DDV-O?

Kako je z DDV za storitev montaže, ki nam jo bo zaračunal naš montažer? Ali sploh lahko opravi storitev na Hrvaškem, če nima hrvaške ID za DDV?

Delež materiala v celotni zaračunani vrednosti je cca. 70 %, delež dostave in montaže 30 %.

Da bi pravilno opredelili DDV implikacije, je treba v zadevnem primeru preveriti 1. naravo transakcije, ki jo bo vaše podjetje opravilo za hrvaškega naročnika, in 2. naravo transakcije, ki jo bo za vaše podjetje opravil vaš zunanji montažer.

1. Transakcija, ki jo bo vaše podjetje opravilo za hrvaškega naročnika

Na osnovi vsebine vašega vprašanja lahko le predvidevam, da namerava davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji (vaše podjetje), dobaviti blago (svetlobnike) iz Slovenije in jih zmontirati na Hrvaškem. Razumem torej, da se je vaše podjetje zavezalo, da bo naročniku, ki je davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV na Hrvaškem, dobavilo blago skupaj z njegovim instaliranjem. Če je temu tako, predvidevam, da bi bilo v zadevnem primeru to transakcijo smiselno obravnavati enotno kot dobavo blaga z instaliranjem in posledično