Danes je 21.10.2019
Input:

DDV obravnava storitev prevoza blaga

3.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.14.2.2 DDV obravnava storitev prevoza blaga

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Katero klavzulo napišemo na izdani račun za opravljen prevoz blaga kupcu v tretjo državo? Ali tak račun evidentiramo v DDV-O obrazec in ali gre v knjigo izdanih računov ter v kateri stolpec?

Drugo vprašanje se nanaša na prejete račune za prevoz blaga in špediterske stroške, prejete od prevoznika in špediterja iz EU, ki sta oba davčna zavezanca.

1. Od nemškega prevoznika smo prejeli račun za prevoz našega blaga v tretji svet. Na računu so napisali klavzulo: Prevozna storitev v tretjo državo - oproščeno DDV. Ali tak prejeti račun evidentiramo pri nas v DDV-O obrazec in ali se opravi samoobdavčitev?

2. Od poljskega špediterja pa smo prejeli račun za špediterske stroške za izvoz našega blaga v tretji svet. Na računu so napisali klavzulo: Reverse charge. Ali tak prejeti račun evidentiramo pri nas v DDV-O obrazec in ali se opravi samoobdavčitev?

Ad1

Uporaba pravila določanja kraja opravljanja storitve prevoza blaga je odvisna od statusa prejemnika takšne storitve. Če ste prejemnika iz tretje države v konkretnem primeru prepoznali kot davčnega zavezanca (1), potem se pri določanju kraja uporabi splošno pravilo iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1. Skladno s slednjim je kraj opravljanja storitev, ki jih prejme davčni zavezanec, ki deluje kot tak, kraj, kjer ima ta davčni zavezanec sedež svoje dejavnosti. Če so te storitve opravljene na stalni poslovni enoti davčnega zavezanca, ki ni v kraju, kjer ima sedež svoje dejavnosti,