Danes je 29.9.2020

Input:

Dobava in montaža stavbnega pohištva na ladji

23.1.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.01.2.2 Dobava in montaža stavbnega pohištva na ladji

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Zavezanec želi občasno opravljati storitve vgrajevanja stavbnega pohištva, vrat, sten na ladji v Nemčiji. Zavezanec je po poklicu mizar, v Sloveniji opravlja mizarska dela in je mali davčni zavezanec po 94. členu zakona ZDDV- 1. Račun bo kasneje izstavil tujemu davčnemu zavezancu.

Ali gre za gradbeno dejavnost po 27. členu, ali so to mizarska dela in bi potreboval atipično davčno številko ter bi se računi prijavili skozi poročila VIES?

Če je to gradbena dejavnost po 27. členu, kako lahko potem izstavi račun davčnemu zavezancu in kako evidentirati račun glede na evidence DDV? 27. člen načeloma ne spada v DDV; po katerem členu se potem izstavi račun? Kako mora potem postopati davčni zavezanec iz tujine, ko prejme račun od našega malega davčnega zavezanca, ki nima atipične davčne številke?

Prosim za pojasnilo v obeh primerih.

Vsebina vašega vprašanja je nekoliko nejasna, saj ne razumem, ali davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji, v opisanih primerih opravlja izključno storitve vgrajevanja stavbnega pohištva (vrat in sten) ali pa opravi dobavo teh vrat in sten ter jih nato vgradi/instalira na ladjo. Ker se kraj obdavčitve opisanih transakcij določi po različnih pravilih, v nadaljevanju podajam DDV implikacije v obeh primerih.

  1. Davčni zavezanec opravlja izključno storitve vgrajevanja stavbnega pohištva (brez dobave blaga) na ladji, ki se nahaja v drugi državi članici

Skladno s 27. členom ZDDV-1, ki povzema pravilo iz 47. člena Direktive od DDV, je kraj opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami, vključno s storitvami strokovnjakov in nepremičninskih posrednikov, nastanitvijo v