Danes je 28.5.2020

Input:

Nabava orodja v Nemčiji in v Sloveniji za projekte v Nemčiji

19.3.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.03.2.2 Nabava orodja v Nemčiji in v Sloveniji za projekte v Nemčiji

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Slovensko podjetje je začelo izvajati gradbene storitve v Nemčiji. Na gradbišču morajo storitve opravljati s svojim orodjem. V Nemčiji še niso zavezanci za DDV. Ko gredo v nabavo raznega malega orodja v nemške trgovine, jim te nočejo izdati računa brez DDV, čeprav predložijo slovensko ID številko. Hkrati pa v Sloveniji kupujejo orodje in ga uporabljajo tudi v Nemčiji in si v Sloveniji odbijejo DDV. Kako naj v DDV evidence vključimo račune nemških dobaviteljev in kako naj v DDV evidence vključimo račune slovenskih dobaviteljev orodja?

Nabava orodja v Nemčiji

Splošno pravilo določanja kraja dobave blaga iz 31. člena Direktive o DDV določa, da če se blago ne odpošilja ali prevaža, se za kraj dobave šteje kraj, kjer se blago nahaja v trenutku, ko se opravi dobava. Nadalje prvi odstavek 32. člena Direktive o DDV določa, da kadar blago odpošlje ali prevaža dobavitelj, pridobitelj ali tretja oseba, se za kraj dobave šteje kraj, kjer se blago nahaja v trenutku, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga pridobitelju.

Kadar torej dobavitelj, identificiran za namene DDV v Nemčiji, dobavi blago na ozemlju te države članice, se kot kraj dobave tega blaga šteje Nemčija. Nemški dobavitelj je torej ravnal pravilno, če je za dobavo blaga (orodja) v Nemčiji na izdanem računu obračunal nemški DDV, saj blago ni bilo odpeljano v Slovenijo, kar je eden izmed pogojev, da bi nemški dobavitelj pri tej dobavi lahko