Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Obdavčljivi promet za namene identifikacije

6.11.2016, , Vir: Verlag Dashöfer

Smo javni zavod - osnovna šola, identificirani za namene DDV. Ker praga 50.000 EUR obdavčljivega prometa ne dosegamo, razmišljamo o izstopu iz sistema, zato vas prosim za pomoč.

  1. Ali se v znesek obdavčljivega prometa uvrščajo obdavčene nabave (prehrana zaposlenih in oddajanje šolskih prostorov) oz. polje 11 iz DDV-O obrazca brez DDV?

  2. Prosim za navodila za izstop iz sistema DDV. Kaj vse moramo narediti?

  3. Ali veljajo ob izstopu kakšne posebnosti? Na kaj moramo biti pozorni?

  4. Z izstopom iz sistema postanemo mali davčni zavezanci; zanima me, kakšne so posebnosti oz. razlike glede na to, da smo trenutno identificirani za namene DDV (ID št. za DDV ali davčna številka, DDV v primeru gradbenih storitev ipd.)?

  5. Zanima me tudi, kdaj točno smo kot mali davčni zavezanci dolžni obračunati DDV oz. moramo pridobiti začasno številko (storitve in blago iz tujine)?

  6. V roku štirih let pričakujemo, da bomo dobili novo večjo telovadnico. Zanima me, kako moramo takrat postopati kot mali davčni zavezanci, če bomo presegli 50.000 EUR (kdaj točno se moramo prijaviti oz. začeti s poročanjem z DDV-O obrazcem, kako se prijavimo itd.)?

Skladno s prvim odstavkom 94. člena ZDDV-1 je davčni zavezanec oproščen obračunavanja DDV, če v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 50.000 EUR obdavčljivega prometa. Kaj se všteva v omenjeni znesek, v nadaljevanju opredeljujeta zlasti sedmi in osmi odstavek istega člena tega zakona, in sicer omenjeni obdavčljivi promet obsega naslednje zneske, brez DDV:

- znesek obdavčenih dobav blaga in storitev (torej promet, ki ga vaš zavod vpisuje v polje 11, to je vse promet, na katerega vaš zavod obračunava DDV: npr. prehrana zaposlenim, oddajanje prostorov v uporabo ipd.);

- znesek transakcij, ki so oproščene v skladu z 52., 53., 54. in 55. členom tega zakona (to so oprostitve pri izvozu, storitve povezane z

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih