Danes je 19.9.2021

Input:

Oprostitev dobave blaga znotraj EU - kupec sam prevzame blago pri prodajalcu

7.9.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.08.2.14 Oprostitev dobave blaga znotraj EU - kupec sam prevzame blago pri prodajalcu

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Slovenski davčni zavezanec kupi blago od družbe, identificirane za namene DDV v Italiji. Zmeni se za osebni prevzem v drugem kraju, vendar še vedno v Italiji ter sam pripelje blago v Slovenijo. Italijanski davčni zavezanec mu izstavi račun z IVA (ker so imeli davčno kontrolo in, ker je prevzem v Italiji, od tega pogoja ne odstopajo).


Kako se pravilno evidentira prejeti račun v DDV evidencah - osnova, IVA, znesek za plačilo? Na kakšen način se lahko zahteva povrnitev IVA ter katera dokazila so potrebna kot dokaz, da je blago zapustilo Italijo? Je dovolj, če samo podjetje izpolni obrazec CMR?

Iz vsebine vašega vprašanja ni popolnoma jasno, ali gre v zadevnem primeru za tri sodelujoče subjekte ali le za dva, zato v nadaljevanju predstavljam mnenje v obeh primerih.

Torej, če pravilno razumem vaše vprašanje, je do prenosa pravice do razpolaganja nad blagom z italijanskega prodajalca, ki je identificiran za namene DDV v Italiji, na slovenskega kupca, ki je identificiran za namene DDV v Sloveniji, prišlo že v Italiji in je torej prevoz tega blaga iz Italije v Slovenijo organiziral slovenski kupec. Če je moje razumevanje pravilno, potem menim, da se ne glede na to, ali je šlo za tri ali za dva subjekta v obravnavanem primeru, prevoz tega blaga lahko pripiše le prodaji blaga, ki