Danes je 28.5.2020

Input:

Pravočasnost obračuna DDV ob pridobitvi blaga iz Unije

5.11.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.23.2.1 Pravočasnost obračuna DDV ob pridobitvi blaga iz Unije

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Od dobavitelja iz EU kupujemo orodja za izdelavo naših izdelkov. Smo avtomobilska industrija, orodje kupimo in med testno proizvodnjo so orodja v naši lasti, čez približno pol leta, ko preidemo na serijsko proizvodnjo, pa ta orodja prodamo kupcu. Orodja fizično ostanejo pri nas v proizvodnji, vendar so last kupca.

Težava je v tem, da EU dobavitelji izdajajo račune, ki so za nas avansni računi. Primer: 30 % ob naročilu, 60 % ob dobavi in 10 % čez en mesec, če se izkaže, da je z orodjem vse v redu. Na vsakem od teh dokumentov piše »račun« (npr. 30 %) in ne »avansni račun«. Torej nam izdajo tri račune za eno stvar, »končnega računa« nam ne pošljejo.

Kako in kdaj naj knjižimo te račune? Ker na vseh dokumentih piše »račun«, bi torej lahko knjižili vsak račun posebej, vendar orodje fizično k nam pride šele pri drugem »računu«. Kdaj poročamo v DDV? Vsakega posebej ali ko pride fizično k nam ali na koncu, ko imamo celotno vrednost?

Skladno s prvim odstavkom 219.a člena Direktive o DDV za izdajanje računov veljajo pravila, ki se uporabljajo v državi članici, za katero se šteje, da je bilo v njej dobavljeno blago ali so bile v njej opravljene storitve. Dobavitelj, davčni zavezanec iz druge države članice, pri izdaji računa za dobave blaga (orodja) iz njegove države članice v Slovenijo, torej izda račune po pravilih svoje države članice.