Danes je 28.5.2020

Input:

Prodaja blaga v Turčijo ter opravljanje storitev

24.3.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.03.2.5 Prodaja blaga v Turčijo ter opravljanje storitev

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Davčni zavezanec v Sloveniji proda blago kupcu v Turčijo. Po pogodbi se bodo skupaj z dobavo opreme za naročnika v Turčiji izvajale tudi storitve, računi se izdajajo po fazah (4). Prvi račun je le za storitve, drugi za opremo (na tretjem in četrtem bo morda oprema in storitve). Kupec bo prišel po blago sam, torej bo opremo prevzel v Sloveniji. Na kaj vse mora biti slovenski zavezanec pozoren glede dokumentacije in poročanja.

Žal je vaše vprašanje nekoliko skopo, saj niste navedli, za kakšno storitev gre. Ne glede na navedeno v nadaljevanju podajam izključno DDV vidik, ne podajam pa navodil v zvezi z izpolnjevanjem obveznosti pri carinskih postopkih.

Kadar davčni zavezanec v ceno blaga na računu vključi oziroma vračuna tudi ceno storitev, bi bila celotna transakcija lahko oproščena plačila DDV po točki a. prvega odstavka 52. člena ZDDV-1. Omenjeni člen namreč določa, da so plačila DDV oproščene dobave blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Unije prodajalec ali druga oseba za njegov