Danes je 15.6.2021

Input:

Storitve, prejete od tujih davčnih zavezancev

8.6.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.05.2.14 Storitve, prejete od tujih davčnih zavezancev

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Kako pravilno evidentiramo prejete račune v evidence DDV (DDV-O ter knjiga prejetih in izdanih računov) v spodaj opisanih primerih?

1) Davčni zavezanec, ki ima sedež v Romuniji in ni identificiran za namene DDV, je izstavil račun na podlagi 27. člena ZDDV-1 za opravljeno delo na nepremičnini, ki se nahaja v Nemčiji, podjetju iz Slovenije, ki je davčni zavezanec.

2) Davčni zavezanec, ki ima sedež v Avstriji in ni nikjer identificiran za namene DDV, je izstavil račun za opravljeno storitev prevajanja davčnemu zavezancu iz Slovenije. Na izdanem računu ni navedene klavzule.

3) Davčni zavezanec, ki ima sedež v Srbiji in ni nikjer identificiran za namene DDV, je izstavil račun za izobraževanje preko spleta davčnemu zavezancu iz Slovenije. Ta je izobraževanje spremljal na sedežu podjetja v Sloveniji. Na izdanem računu ni navedene klavzule.

Ad1)

V kolikor davčni zavezanec, ki ima sedež v Romuniji, opravi storitev v zvezi z nepremičnino, ki se nahaja v Nemčiji, je skladno s 47. členom Direktive o DDV do DDV upravičena Nemčija. Na podlagi slednjega je kraj opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami, vključno s storitvami strokovnjakov in nepremičninskih posrednikov, nastanitev v hotelskem sektorju ali v sektorjih s podobnimi funkcijami, kakor so počitniški tabori ali prostori, urejeni za uporabo kot prostori za