Danes je 7.2.2023

Input:

Uporaba DDV stopnje pri dobavi blaga in storitev znotraj avtokampa

6.1.2023, , Vir: Verlag Dashöfer

2022.12.2.11 Uporaba DDV stopnje pri dobavi blaga in storitev znotraj avtokampa

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Podjetje z registrirano glavno dejavnostjo avtokampov in taborov, ki ima registrirano tudi strežbo pijač, bo postalo zavezanec za DDV, zato me zanima stopnja DDV pri določenih artiklih: nočitev, dodatne storitve, ki se zaračunajo posebej, v kolikor jih gost želi (uporaba elektrike, uporaba kuhinje, uporaba avtomobila).


V sklopu šotorišča je tudi bar, kjer se poleg pijač prodajajo tudi: sladoled (korneti, lučke), čips, čokoladice, pakirani rogljički.

Dodatne informacije: artikli bodo letošnjo sezono v prodaji ločeno od namestitve v avtokampu/taboru, v kolikor se gost odloči njih. V bodoče pa je načrtovano, da bodo nekatere parcele opremljene z elektriko in bo cena nočitve vsebovala tudi elektriko, uporabo kuhinje in prostor za eno vozilo. Zato bi prosila za dve ločeni mnenji. Nočitev z vključenimi dodatki in nočitev + dodatki, ki se zaračunavajo posebej. Turist plača nočitev, ki vključuje uporabo sanitarij.


Prosim, če mi za navedene artikle sporočite pravilno stopnjo DDV.

Kot to določa 41. člen ZDDV-1, se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji, 22 % od davčne osnove in je enaka za dobavo blaga in storitev. Ne glede na navedeno, se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I in po posebni nižji stopnji 5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge IV. Priloga I in Priloga IV sta prilogi tega zakona in njegov sestavni del.

Seznam dobav blaga in storitev iz omenjene Priloge I k ZDDV-1 med drugim v 1 zajema tudi:

hrano (vključno s