Danes je 19.4.2021

Input:

Uporaba DDV stopnje pri gradnji večnamenskega objekta

5.4.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.03.2.13 Uporaba DDV stopnje pri gradnji večnamenskega objekta

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Investitor gradi stanovanjski blok, stanovanja so del socialne politike in njihova uporabna površina ne presega 120 m2. Gradnjo stanovanjskega bloka izvajajo številni podizvajalci. Investitor od prejetih računov podizvajalcev za opravljene gradbene storitve opravi samoobdavčitev po 9,5 % stopnji DDV. Investitor potrebuje pomoč pri dveh primerih:

1. Investitor želi eno od stanovanj uporabiti za namene dajanja v dolgoročni najem fizičnim osebam. V skladu s 44. členom ZDDV-1 je potrebno opraviti popravek odbitka vstopnega DDV. Na kakšen način naj to opravijo z željo po čim natančnejšem izračunu višine vstopnega DDV?

2. Investitor bo eno od stanovanj spremenil v poslovni prostor, ki ga bo oddajal v najem pravnim osebam. V tem primeru je potreben popravek samoobdavčitve po 22 % stopnji DDV. Kako naj opravijo izračune, da bodo pravilni?

Uvodoma želim še posebej opozoriti, da si tovrstni projekti vsekakor zaslužijo individualno obravnavo, v okviru katere lahko davčni svetovalec ob poznavanju vseh dejstev natančno spozna dejansko stanje in vas opozori na vse morebitne DDV obveznosti in pasti. Ker sama vpogleda v to stanje nimam, v nadaljevanju izpostavljam sicer nekaj pomembnih elementov, nikakor pa ta odgovor ne sme biti edina podlaga za sprejem kakršnihkoli poslovnih odločitev.

Odbitek DDV oziroma popravek tega

Skladno s prvim odstavkom 63. člena ZDDV-1 ima davčni zavezanec pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri