Danes je 12.7.2020

Input:

Vpliv identifikacijske številke za namene DDV na tristranski posel

6.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.12.2.1 Vpliv identifikacijske številke za namene DDV na tristranski posel

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Imam dilemo, ali lahko uporabimo poenostavitev pri pravem tristranem poslu ali ne.

Osnovni posel bo šel takole: Od slovenskega DDV zavezanca (SI) bo francoski DDV zavezanec (FR) kupil blago. Blago bo ostalo v Sloveniji in ga bo FR iz Slovenije prodal naprej ali v Sloveniji ali v EU ali pa izvozil. FR se bo registriral za DDV v Sloveniji in ustrezno obračunaval DDV (odbitek DDV, ki ga prejme od SI dobavitelja, obračun slovenskega DDV pri slovenski prodaji in oprostitve (če bodo izpolnjeni pogoji) pri intrakomunitarni dobavi in izvozu).

Zanimajo me primeri, ko se bo blago prodalo v EU (EU država, ki ni Slovenija ali Francija). V tem primeru bo SI dobavitelj (prvi) poslal blago direktno kupcu (tretji), fakturo pa FR (drugi). FR pa nato še fakturo tretjemu. Načeloma gre za pravi tristrani posel. Vendar pa bo imel FR dve DDV števili, francosko in slovensko - ali lahko uporabi pri tem poslu francosko DDV številko in tako izpolnimo pogoje za poenostavitev (prvi in drugi izdata fakturo brez DDV, tretji pa naredi samoobdavčitev)? Ali mora posel peljati preko slovenske DDV številke (prejem računa s slovenskim DDV, nato odbitek DDV in zaračunanje kot oprostitev za intrakomunitarno dobavo)?

Glede na to, da mi dejansko stanje v celoti ni poznano, se v nadaljevanju osredotočam izključno na vpliv posedovanja slovenske identifikacijske številke drugega v verigi (torej