Danes je 28.3.2023

Input:

DDV implikacije pri opravljeni storitvi prevoda za pravno osebo, ki ne razpolaga z ID številko za namene DDV

4.2.2023, , Vir: Verlag Dashöfer

2023.01.2.12 DDV implikacije pri opravljeni storitvi prevoda za pravno osebo, ki ne razpolaga z ID številko za namene DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Samostojna podjetnica - prevajalka, nezavezanka za DDV je opravila storitev prevoda za pravno osebo (pravna oblika: združenje s polno opravilno sposobnostjo; koda standardne klasifikacije dejavnosti: 94997 Drugo uveljavljanje pravic - Razvoj in spodbujanje gospodarskih odnosov med Nizozemsko (ter sosednjimi regijami v Belgiji in Nemčiji) in Slovenijo (ter jadransko regijo). V združenju trdijo, da nimajo davčne številke. Kako naj ravna samostojna podjetnica, katero klavzulo naj uporabi na računu in kako je s prijavo kot atipični davčni zavezanec? Ker večkrat poslujemo s podobnimi združenji, imamo vedno težave, kako ravnati ob izdaji računa.

Kadar storitve prevajanja prejme davčni zavezanec, se pri določanju kraja opravljanja teh storitev uporabi splošno pravilo iz prvega odstavka 25. člena DDV-1, sicer pa iz drugega odstavka tega člena zakona, razen če gre za prejemnika, ki ni davčni zavezanec in ima sedež izven Unije (30.d člen ZDDV-1).

Če pravilno razumem vaše vprašanje, je v zadevnem