Danes je 25.6.2024

Input:

Obračun DDV od najema mobilne hišice za daljši čas

5.9.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2023.08.2.5 Obračun DDV od najema mobilne hišice za daljši čas

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Podjetje ima v OS mobilno hiško, ki jo trenutno koristi lastnica podjetja, koristila jo bo približno 6 mesecev (pozneje se bo dajala v turistične namene). Zanima nas, ali podjetje izstavi lastnici račun za najem mobilne hiške kot oproščen promet na podlagi 2. točke 44. člena ZZDV ali od tega najema lahko obračuna DDV in ima s tem pravico tudi do odbitka DDV od nabave mobilne hiške in povezanih stroškov? Katera stopnja DDV se uporabi v drugem primeru? Ali se v tem primeru mobilna hiška obravnava kot nepremičnina v skladu z 2. točko 44. člena ZDDV ali kot oprema? Kako naj podjetje pravilno postopa, da ne bo kršilo davčnih predpisov?

Če pravilno razumem vaše vprašanje, se ta nanaša na primer, ko davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji (družba) odda v uporabo mobilno hišico, ki je že postavljena na ozemlju Slovenije, za plačilo.

Nastanitev v hotelih ali podobnih nastanitvenih zmogljivostih, vključno z nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali na prostorih, namenjenih kampiranju je skladno s 1. alinejo 2. točke 44. člena ZDDV-1 izvzeto iz oproščenih storitev