Danes je 26.5.2024

Input:

Obračun DDV pri izstavljenem dobropisu

26.4.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2024.04.2.4 Obračun DDV pri izstavljenem dobropisu

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Podjetje prejme od dobavitelja letni dobropis, v odvisnosti od opravljenega prometa v preteklem letu. Za leto 2023 smo prejeli znesek, ki presega mesečni promet. Dobropis sem vključila v DDV obračun za obdobje december 2023, saj se v celoti nanaša na leto 2023. Datum izdanega dobropisa je 9. 1. 2024 in ga je dobavitelj vključil v davčno obdobje januar 2024.

Menim, da sem ravnala pravilno, na dobaviteljevi strani pa trdijo, da ne. Tudi sicer se mnenja precej razlikujejo, mene pa le zanima kaj je pravilno?

Glede na to, da vrste transakcije v vprašanju niste opisali, v nadaljevanju podajam odgovor ob predpostavki, da gre v zadevnem primeru za domače nabave, pri katerih je skladno z DDV pravili pobiralec slovenskega DDV dobavitelj sam (ga torej obračuna na računu). Poleg tega opozarjam, da je mnenje, ki sledi, subjektivne narave in se lahko razlikuje od drugih strokovnjakov in davčnega organa.

Skladno z drugim odstavkom 39. člena ZDDV-1 se pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi davčna osnova ustrezno zmanjša. Davčni zavezanec