Danes je 26.5.2024

Input:

Obračun DDV pri prodaji rabljenega vozila

6.3.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2024.02.2.3 Obračun DDV pri prodaji rabljenega vozila

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

V decembru 2023 smo prodali avtohiši rabljen avto. V letu 2022 smo ta avto kupili od avtohiše – preprodajalca, ki DDV na računu ni računal. Oziroma je bila klavzula ''DDV je obračunan v skladu s prvim odstavkom 102. člena in 104. člena ZDDV-1'', na računu pa se ne izkazuje v skladu s 110. členom ZDDV-1, posebna ureditev rabljeno blago. Smo pravna oseba in avto smo zajeli med osnovna sredstva.
Zanima me, kako bi morali avto prodati, z 22 % DDV ali enako po posebni shemi, kot smo avto kupili z ničnim davkom, ker smo ga prodali po manjši vrednosti?

V zvezi s tovrstnimi situacijami je v praksi mogoče zaslediti različna pojasnila, precej nejasne odgovore pa je pripravil tudi davčni organ. V nadaljevanju vam tako podajam izključno subjektivno mnenje, ki pa se lahko razlikuje od mnenja davčnega organa in drugih davčnih svetovalcev.

Skladno s 1. točko prvega odstavka 3. člena ZDDV-1 so predmet DDV tudi dobave blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije za plačilo. V kolikor torej davčni zavezanec, ki je identificiran za DDV, na ozemlju Slovenije dobavi blago, mora praviloma od tega blaga obračunati DDV, razen če so izpolnjeni vsi pogoji, da je ta prodaja oproščena plačila DDV.

Skladno s 3. točko 44. člena ZDDV-1 je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki se je v