Danes je 26.5.2024

Input:

Odbitek DDV od nakupa osnovnih sredstev v Sloveniji za potrebe delavnice v Italiji

6.1.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2023.12.2.3 Odbitek DDV od nakupa osnovnih sredstev v Sloveniji za potrebe delavnice v Italiji

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Slovenski D. O. O. z ID za DDV v Sloveniji se ukvarja z avtoprevozništvom in ima v lasti tudi 10 tovornjakov. D. O. O. bi rad najel poslovni prostor – skladišče v Italiji. Na kaj mora biti podjetje pozorno v primeru, da ima v Italiji skladišče (za gume, maziva itd.) in v tem skladišču tudi mehanično delavnico za lastne potrebe? V delavnico bi prišel mehanik, ki ima svoj lasten s. p., torej svoje delovne sile podjetje v Italiji ne bi imelo.
Ali si podjetje lahko normalno odbija DDV od nakupov osnovnih sredstev v Sloveniji za potrebe te delavnice (tovorna montirka, centrirka), čeprav bodo ta osnovna sredstva prenesena iz Slovenije v Italijo?
Podjetje se nahaja na Goriškem, kar pomeni, da je skladišče od podjetja oddaljeno 5 km (ta podatek je le za boljše razumevanje primera).

Pri načrtovanju tovrstnih poslovnih modelov je vsekakor priporočljivo, da se odločite za individualno obravnavo, saj vam v okviru tovrstnih odgovorov brez poznavanja dejanskega stanja ne morem ponuditi korektnega DDV svetovanja in vas opozoriti na vse pasti. V nadaljevanju na podlagi vašega opisa zgolj izpostavljam nekaj pomembnih elementov, ki pa nikakor ne smejo biti edina podlaga za sprejem