Danes je 13.7.2024

Input:

Odbitek DDV od obratovalnih stroškov

9.6.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2024.05.2.9 Odbitek DDV od obratovalnih stroškov

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Podjetje oddaja nepremičnino v najem. Najemnino zaračuna z DDV (ni se odločilo za izpolnitev izjave / oddajanje na podlagi 44. člena ZDDV-1). Stroški, ki so v zvezi z nepremično, prefakturira prav tako z DDV. Za stroške v zvezi z dotično nepremičnino si tudi odbije DDV. Kako je s preostalimi računi, ki so vezani na stroške podjetja (recimo račun od računovodstva; račun od asfaltiranja pri nepremičnini, ki se oddaja v najem; označevalne table, in podobno) - so te stroški stroški od katerih DDV ni odbiten ali se lahko od teh računov DDV odbija?

Podjetje ima registriranih več dejavnosti, vendar ima na primer v obdobju 2023 in 2024 izdane zgolj račune za najemnino in izdane račune za prefakturirane stroške najema.

V uvodu je vaše vprašanje nekoliko nejasno. Ker navajate, da v zadevnem primeru dogovor po 45. členu ZDDV-1 ni bil podpisan, predvidevam, da se za najem DDV ne obračunava, saj je skladno z 2. točko 44. člena ZDDV-1 najem oziroma zakup nepremičnin (vključno z lea­singom), oproščen plačila DDV.

Način obračunavanja najemnine in z njo povezanih obratovalnih stroškov je odvisen od vsebine pogodbe, sklenjene med najemodajalcem1 in najemnikom, in vloge najemodajalca pri naročanju obratovalnih stroškov pri dobaviteljih.

Če pogodbe z dobavitelji obratovalnih stroškov v svojem imenu sklene najemodajalec in se tudi računi za te