Danes je 26.5.2024

Input:

Odbitek DDV od računov za stroške najetega električnega vozila

11.8.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2023.07.2.7 Odbitek DDV od računov za stroške najetega električnega vozila

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Davčni zavezanec je v najem vzel električno vozilo, za katerega ima pravico do odbitka DDV. Ker se je odločil, da od računov za najem ne bo odbijal DDV, da mu ne bo potrebno obračunati izstopnega DDV od voženj, ki so opravljene za zasebne namene, nas zanima, kako je z ostalimi vstopnimi računi, ki so vezani na to vozilo, npr. polnjenje (elektrika), si od njih lahko odbije DDV?

V svojem vprašanju navajate, da je davčni zavezanec najel opisano vozilo, pri čemer lahko le predvidevam, da gre za operativni najem in ne nakup oziroma finančni najem. Na tej predpostavki tudi temelji odgovor, ki sledi.

Skladno s prvim odstavkom 63. člena ZDDV-1 ima davčni zavezanec pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij.

Nadalje, 66.b člen ZDDV-1 določa, da davčni zavezanec, ki ne sme odbiti DDV v skladu s točko c) 66. člena tega zakona, sme odbiti