Danes je 25.6.2024

Input:

Odbitek DDV pri električnih osebnih vozilih

24.1.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2023.01.1.1 Odbitek DDV pri električnih osebnih vozilih

Lidija Gošnjak, davčna svetovalka ZDSS, podpredsednica DRFD Celje

Glede na to, da je že eno leto (od 22. 1. 2022 dalje) možnost odbitka DDV pri električnih osebnih vozilih, se v praksi še vedno pojavljajo dileme, napake ter spregledi določenih zakonskih določil.

66.b člen ZDDV-1 dopušča odbitek DDV pri nabavah osebnih avtomobilov, motornih koles, koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem, namenjenih za opravljanje dejavnosti davčnega zavezanca, če je pogon motornega vozila brez izpusta ogljikovega dioksida ter vrednost vozila z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov. Odbitek DDV velja le za električna osebna vozila, ne pa tudi za hibridna vozila. V kolikor je vrednost osebnega električnega vozila, skupaj z dajatvami in DDV, večja kot 80.000 EUR, pogoj ni izpolnjen in je odbijanje DDV omejeno, kljub temu, da se to vozilo uporablja za opravljanje obdavčene dejavnosti davčnega zavezanca.

Prav tako je odbitek DDV dopusten tudi od nabave goriva kot električno energijo za polnjenje, maziv, nadomestnih delov in storitev, vezanih na električna osebna vozila. Katere so storitve, tesno povezane z osebnimi električnimi vozili, je poleg