Danes je 20.4.2024

Input:

Odškodnina za objavo avtorskih posnetkov

6.2.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2024.01.2.7 Odškodnina za objavo avtorskih posnetkov

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

DDV zavezanec je pri svojem poslovanju na svoji spletni strani neupravičeno objavil avtorske posnetke (fotografije) tujega umetnika in je zato od nemške agencije za zaščito omenjenih pravic (Copytrack Gmbh) prejel zahtevek za nadomestilo za nadomestilo škode (ne račun, temveč compensation). Prejeti zahtevek je brez obračunanega DDV, stopnja je 0 %, na računu ni nobene DDV klavzule. Ali moramo v Sloveniji obračunati slovenski DDV na to oškodovanje avtorskih pravic?

Z vidika DDV je pri odškodninah ključno, da se ugotovi, ali gre za obdavčljivo transakcijo ali ne. Preizkus obdavčljivosti je treba opraviti za vsako transakcijo posebej, pri tem pa upoštevati vse okoliščine, v okviru katerih je do izplačila odškodnine prišlo. Ker mi podrobnosti zadeve in okoliščine opisanega primera niso poznane, vam odgovora zgolj na podlagi vsebine vašega vprašanja ne morem podati. V nadaljevanju zato podajam povzetek DDV obravnave odškodnin, ki temelji na veljavni zakonodaji in sodni praksi. Povzetek vam lahko pomaga pri reševanju vaših DDV dilem, ne sme pa biti edina podlaga za kakršnokoli (poslovno) odločitev davčnega zavezanca.

Skladno s 3. točko prvega odstavka 3. člena ZDDV-1 je predmet DDV tudi opravljanje storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Slovenije za plačilo. V zvezi s tem iz ustaljene sodne prakse izhaja, da je dobava blaga