Danes je 25.6.2024

Input:

Opravljanje storitev prevajanja za hrvaškega prejemnika brez veljavne identifikacijske številke za namene DDV

17.3.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2023.02.2.4 Opravljanje storitev prevajanja za hrvaškega prejemnika brez veljavne identifikacijske številke za namene DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Opis primera:

Slovenski zavezanec za namene DDV opravi storitev prevajanja dokumentov v Sloveniji za hrvaškega malega davčnega zavezanca (d.o.o.). DDV mu ne zaračuna, saj se status kupca ob izstavitvi računa ni pravočasno preverjal, temveč šele ob pripravi tekočega DDV obračuna. Kako pravilno prijaviti tak izdani račun, ki je brez DDV, v obrazec DDV-O ali v AOP 12? Ta vnos je povezan tudi z rekapitulacijskim poročilom, kamor pa omenjenega kupca ni mogoče prijaviti, saj ni identificiran za namene DDV na Hrvaškem. Račun je že plačan. Ali bi bilo pravilno in smiselno zahtevati od kupca tudi slovenski DDV, mu ga naknadno obračunati in ga tudi v prihodnje tako obravnavati in mu takoj zaračunati slovenski DDV?

Rešitev primera:

V kolikor identifikacijska številka prejemnika storitve prevajanja v trenutku opravljene storitve ni veljavna, izvajalec tega prejemnika lahko obravnava kot osebo, ki ni davčni zavezanec. Drugi odstavek 18. člena Izvedbene uredbe Sveta (EU) št. 282/2011 namreč določa, da razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da prejemnik s sedežem v Skupnosti nima statusa davčnega zavezanca, če lahko dokaže, da mu zadevni prejemnik ni sporočil osebne identifikacijske številke DDV.

Če torej prejemnika ni mogoče prepoznati kot davčnega zavezanca, je treba ponovno preveriti,