Danes je 25.6.2024

Input:

Popravek izdanih in prejetih računov po preseženem pragu 50.000 EUR

28.3.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

2023.03.2.1 Popravek izdanih in prejetih računov po preseženem pragu 50.000 EUR

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Pred oddajo letnega obračuna za zasebni zavod smo ugotovili, da je realizacija v letu 2022 presegla 50.000 EUR in bi se zato že nekje v septembru morali registrirati za DDV. Kako naj zavod ravna - prijava v sistem DDV je seveda nujna. Kako pa je z realizacijo za 2022? Kako je potrebno za nazaj popravljati račune oz. na kakšen način predlagate, da postopamo - kaj naredimo najprej in kako popravimo knjiženja izdanih ter posledično tudi prejetih računov? Naredimo mesečne obračune DDV?

Glede na opisano situacijo vam vsekakor svetujem individualno DDV obravnavo, saj je treba preveriti več zadev in vseh opozoril v tem odgovoru nikakor ni mogoče podati. V nadaljevanju sicer podajam nekaj ključnih elementov, ki pa so vam lahko izključno v pomoč, saj zaradi nepoznavanja dejanskega stanja ne morejo biti povsem korektni.

Dejavnosti zasebnega zavoda ne poznam, vendar pa iz izkušenj v praksi vsekakor svetujem, da preverite naravo transakcij, ki jih ta opravlja, še zlasti pa, ali morda (med drugim) opravlja oproščene dejavnosti v javnem interesu (42. člen ZDDV-1). Te se namreč ne vštevajo v mejo 50.000 EUR obdavčljivega prometa iz prvega odstavka 94. člena ZDDV-1.

Če kljub temu ugotovite, da zasebni zavod nima več statusa malega davčnega zavezanca, morate nadalje preveriti, v katerem trenutku je presegel 50.000 EUR, za katere dobave