Danes je 28.3.2023

Input:

Poročanje finančnega popusta v rekapitulacijsko poročilo

28.1.2023, , Vir: Verlag Dashöfer

2023.01.2.4 Poročanje finančnega popusta v rekapitulacijsko poročilo

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Za avstrijsko firmo izvajamo storitev prevoznih storitev. Dogovor z njimi je, da nam pri plačilu računa za vsak mesec nakažejo določen % manj iz razloga »discount import« - finančnega popusta. V rekapitulacijsko poročilo vnesemo v poročanje celoten znesek računa. Manj plačan znesek računa beležimo kot finančni popust. Ali je takšno poročanje v rekapitulacijskem poročilu ustrezno? Ali bi morali zmanjševati redne prihodke in ob prejemu plačila korigirati rekapitulacijsko poročilo za tisti mesec, na katerega se plačilo nanaša? Ali se lahko popravi rekapitulacijsko poročilo tudi za npr. mesec september 2022 sedaj?

V svojem vprašanju sicer omenjate »discount import« oziroma finančni popust, pri čemer pa lahko le predvidevam, da gre za popust za predčasno plačilo. Če moje razumevanje ni pravilno, je treba vprašanje in odgovor ustrezno dopolniti oziroma popraviti.

Drugi odstavek 39. člena ZDDV-1 določa, da se pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi davčna osnova ustrezno zmanjša. Davčni zavezanec lahko popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če