Danes je 25.9.2023

Input:

Poročanje nabav investicijskega zlata, vrednostnih papirjev in obresti iz naslova danega depozita

12.8.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

2023.07.2.8 Poročanje nabav investicijskega zlata, vrednostnih papirjev in obresti iz naslova danega depozita

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

V našem podjetju mamo več finančnih naložb in v zvezi s tem imam vprašanje. Nakup investicijskega zlata kot dolgoročna finančna naložba, tj. oproščen promet, vendar smo nakup evidentirali v DDV-O obrazcu in tudi v DDV knjigah. Nakupa delnic preko borznega posrednika (NLB d.d.), ki kotirajo na slovenski borzi, tudi kot dolgoročna finančna naložba, pa nismo evidentirali v obrazcu DDV-O, saj smo upoštevali pojasnilo FURS, št. 4230-721/2011, z dne 3. 8. 2011, da se nakup in prodaja vrednostnih papirjev ne vpisujeta v DDV-O, v kolikor to ne predstavlja dejavnosti davčnega zavezanca. Na banko smo deponirali višek denarnih  sredstev – bančni depozit. Mesečne depozitne obresti vpisujemo v  DDV knjige in tudi v obrazec DDV-O, v polje 15. Depozit smo vezali tudi pri tuji banki – kako je z vpisom obresti, prejetih za depozit v tujini? Menimo, da se teh obresti ne vpisuje v obrazec DDV-O. Ker naša dejavnosti ni opravljanje finančnih storitev, v depozit smo le vezali višek denarnih sredstev, smatramo, da je to občasna finančna storitev in ne vpliva na izračun odbitnega deleža. Prosim za vaše mnenje, ali je takšno ravnanje pravilno in v skladu z zakonodajo.

Ad1)

Skladno z 11. alinejo drugega odstavka 154. člena PZDDV obračun DDV med drugim zajema tudi oproščene nabave blaga. V kolikor davčni zavezanec, ki je identificiran z navadno identifikacijsko številko za namene DDV, nabavi investicijsko zlato od davčnega zavezanca, ki je identificiran za namene DDV in je ta dobava oproščena plačila DDV skladno s 119. členom ZDDV-1, menim, da mora to nabavo poročati v obračun DDV.

Ad2)

Kot že sami pravilno ugotavljate, je poročanje nabav in prodaj vrednostnih papirjev odvisno od tega, ali predstavljajo gospodarsko dejavnost