Danes je 26.5.2024

Input:

Uporaba električnega vozila v zasebne namene - možnost kasnejšega popravka odbitka DDV

13.3.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2024.02.2.11 Uporaba električnega vozila v zasebne namene – možnost kasnejšega popravka odbitka DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Družba je nabavila električno vozilo, ki izpolnjuje pogoje po 66. b členu ZDDV-1. DDV je bil ob nabavi v celoti odbit. Ob nabavi se je vozilo v celoti uporabljalo v poslovne namene. Po enem letu in pol uporabe v poslovne namene je bilo vozilo dano v uporabo zaposlenemu v poslovni in neposlovni namen. Ob konca leta, v katerem je bilo vozilo dano v uporabo v poslovne in neposlovne namene, je družba obračunala DDV od uporabe v neposlovne namene v skladu z 38.a členom PZDDV-1. Sedaj ugotavlja, da se bo po oceni vozilo večinoma uporabljeno v neposlovne namene, zato bi bil po izračunih v treh letih znesek obračunanega DDV v skladu z 38.a členom PZDDV-1 višji od odbitnega DDV ob nabavi vozila. Vsled temu in v izogib dodatni administraciji se družba odloča, da ne bi vodili evidenc o prevoženih kilometrih v poslovne namene, ampak bi uporabo vozila v celoti obravnavali kot neposlovno rabo. Ali je ustrezno, da se v tem primeru popravlja odbitek DDV v skladu z 69. členom ZDDV-1?

Uvodoma velja opozoriti, da na vaše vprašanje lahko odgovorim izključno na podlagi subjektivnega razumevanja veljavne DDV zakonodaje in razsodil Sodišča EU. Ker se odgovor lahko razlikuje od stališča davčnega organa in drugih davčnih svetovalcev, ta ne sme biti edina podlaga za sprejem kakršnihkoli poslovnih odločitev, pač pa naj vam služi le kot pomoč pri razmišljanju.

Skladno s prvim odstavkom 63. člena ZDDV-1 ima davčni zavezanec ima pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij. Če je torej davčni zavezanec ob nabavi vozila ugotovil, da je to vozilo v celoti nabavil za namene opravljanja svoje obdavčene dejavnosti in je to vozilo izpolnjevalo pogoje po 66.b členu ZDDV-1, menim, da je pravilno,