Danes je 25.9.2023

Input:

Zaračunavanje obratovalnih stroškov podnajemnikom

4.6.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

2023.05.2.5 Zaračunavanje obratovalnih stroškov podnajemnikom

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Kako se podnajemnikom zaračunajo stroški, vezani na nepremičnino? Najemnina se zaračunava z obračunanim DDV. Podnajemnikov je več – podjetja, en podnajemnik ni DDV zavezanec in se mu najemnina zaračuna brez obračunanega DDV. Za to nepremičnino se knjige vodijo ločeno (za neodbitni del) in se davek, vezan na m2, za nepremičnino brez obračunanega DDV ne odbija, za ostali del pa. Je tako pravilno? Od prejetih računov za elektriko, komunalo ipd. se odbije celotni DDV, saj stroške zaračunamo naprej podnajemnikom. Omenjene račune izstavimo posebej in niso vključeni v najemnino. Tudi podnajemniku, ki ima oproščeno najemnino, račun za elektriko in komunalo obračunamo z DDV. Je tako pravilno? Ali je pravilno, da se napiše »stroški« in se potem razdeli glede na vrste: elektrika 22 % DDV, komunala 9,5 % DDV?

Ali se napiše samo obratovalni stroški in se na vse obračuna 22 % DDV, kot pri najemnini? Kako se izstavi račun v takem primeru?

Splošno o prezaračunavanju obratovalnih stroškov s strani najemodajalca nepremičnine

Način obračunavanja najemnine in z njo povezanih obratovalnih stroškov je odvisen od vsebine pogodbe, sklenjene med najemodajalcem (opomba 1) in najemnikom, in vloge najemodajalca pri naročanju obratovalnih stroškov pri dobaviteljih.

Če pogodbe z dobavitelji